Jaktvapen – Så fungerar det

Att välja och köpa nya jaktvapen är nästan lika spännande och roligt som att sitta på jaktpass. Här är det mycket att tänka på för att finna det bästa jaktvapnet. Det viktigaste för en jägare är att ha rätt vapen, ett bra kikarsikte samt torra kläder under jaktsäsongen.

Här finns det då olika jaktvapen att välja mellan. Det finns kulvapen och hagelvapen. Vidare finns även manuella automatiska och manuella vapen samt jaktvapen halvautomat. Här är det inte alls lätt att hålla reda på vad som passar bästa i olika lägen.

Eftersom du måste ha jägarexamen för att köpa och äga jaktvapen, kommer du dock att veta rätt så många saker rörande ditt val. Exempelvis vet du vilka vapen du får använda vid olika jakt, samt vilka vapen som aldrig får användas för jakt.

Då väljer du hagelgevär som bästa jaktvapnet

Ett jaktvapen av typen hagelgevär har patroner i form av plaströr av specifik kaliber fyllda med en sprängladdning och metall hagel. Av den anledningen passar jakt med hagelgevär inte alls för skytte på långt avstånd.

Hagelgevär vid jakt använder du i huvudsak för småvilt, fågel och många gånger vid rådjursjakt. Oftast är ett jaktvapen av typen hagelgevär dubbelpipigt, vilket också gör det perfekt för lerduveskytte.

Då väljer du kulvapen som bästa jaktvapen

Valet av kulvapen som bästa jaktvapnet blir alltid perfekt vid jakt på större djur som hjort och älg. Utöver det är kulvapen också vanliga under jakt på bäver och rådjur. Ett kulvapen är ofta kallt för studsare.

Här får du ett mycket precist vapen som skickar iväg en enskild projektil mot sitt mål. Kulvapen lämpar sig också för jakt och skytte på långt avstånd.

Att använda kombivapen vid jakt

Något som också finns som jaktvapen, är kombivapen. Här handlar det om ett vapen som kan skjuta både hagel och kulor. Frågan är dock om det kan klassas som bästa jaktvapnet.

Vad som händer är att du får tre pipor, vilket gör vapnet tyngre och svårare att hålla stilla under skytte. Fördelen är att priset för inköp blir lägre än att köpa två vapen.

Vanliga frågor om jaktvapen

Hur mycket kostar ett jaktvapen?

Det är svårt att säga vad ett jaktvapen kostar, då det finns så många olika märken, typer och modeller. Mellan tummen och pekfingret kostar hagelvapen generellt mellan 10 000 – 20 000 kronor. När det gäller kulvapen kan du räkna med ett pris mellan 5 000 kronor och uppåt.

Måste jag ha jägarexamen för att äga jaktvapen?

Ja, annars kan inte licens registreras för ditt vapeninnehav.

Hur många jaktvapen får jag äga?

Med jägarexamen får du öga fyra jaktvapen, men kan ansöka om tillstånd för flera.