kvitta underskott i enskild firma mot inkomst av tjänst

Blogg

Kvittning av underskott i enskild firma mot inkomst av tjänst

Låt mig säga att du har haft ett tufft år. Din enskilda firma har tagit slaget, och du har nu ett underskott i räkenskaperna. Men vänta, du arbetar också utanför din enskilda firma och har en inkomst av tjänst. Nu tänker du, är det ett sätt att kvitta underskottet från din enskilda firma mot den inkomsten? Du, min vän, är på rätt spår. Det faktum att du frågar detta innebär att du är redo att dyka in i komplexa skattefrågor. Men lugn, jag är här för att hjälpa.

Kan jag kvitta underskott mot inkomst?

Ja, du kan! I Sverige tillåter skattelagarna att använda underskottet från en enskild firma för att sänka skatten på din tjänsteininkomst. Men som alltid finns det några villkor – ja, tyvärr finns det alltid ett men i skattevärlden.

Regler

Det första villkoret är att du behöver ha inkomst från aktiv näringsverksamhet. Det andra är att underskottet inte får vara orsakat av negativa kapitalinkomster eller negativa inkomster från passiva näringsverksamheter.

Visst låter det komplicerat? Tja, låt oss bryta ner det till följande huvudpunkter:

Villkor Förklaring Exempel
Inkomst från aktiv näringsverksamhet Detta innebär inkomst som du tjänar genom att aktivt arbeta i företaget, snarare än inkomst från passiva investeringar. Arbete som konsult eller hantverkare
Underskott utan negativa kapitalinkomster Det innebär att underskottet inte kan innehålla förluster från aktieförsäljning, fastigheter eller liknande.
Underskott utan negativa inkomster från passiva näringsverksamheter Ditt företag behöver faktiskt vara aktivt, det kan inte bara vara ett skal för att minska din skatt.

Kom ihåg

Även om du kan kvitta underskott mot inkomst av tjänst finns det alltid en gräns för hur mycket du kan dra av. För att vara säker, se till att konsultera en revisor eller

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se