Mobilt bredband

Mobilt bredband är en smart och enkel lösning när du ska resa iväg någonstans, till exempel när du ska på semester med familjen. Ett mobilt bredband gör nämligen så att du kan ta med dig ditt internet och du får därmed obegränsad surf överallt.

Ständig uppkoppling

Eftersom vi blir mer och mer vana vid att kunna vara uppkopplade överallt dygnet runt vill vi såklart ha samma tillgång till internet även på vår utlandssemester eller i vår sommarstuga. Och i och med dagens teknik behöver vi faktiskt inte ge upp bekvämligheten utan vi kan enkelt så snabb och säker uppkoppling vart vi än befinner oss. Det finns alltså massor av olika lösningar som gör att du kan utnyttja obegränsat mobilt bredband överallt. Det betyder att du till exempel kan njuta av mysiga filmkvällar eller streama din favoritserie även i sommarstugan eller i husvagnen.

Inom Sveriges gränser

Om du spenderar din semester i Sverige är det enkelt att få tillgång till 4g obegränsad surf. Om du har ett fast när hemma kan det vara smart att välja ett kontantkort eftersom du då bara betalar när du använder din surf. Ett annat alternativ kan vara ett abonnemang utan bindningstid. Tänk bara på att kolla hur täckningen ser ut dit du ska åka. Detta kan du göra genom att kolla din operatörs täckningskarta.

Surfa utomlands

Idag surfar du oftast utan extra kostnad även inom EU och EES länderna. Du betalar alltså bara din vanliga kostnad i Sverige och surfar som vanligt även utomlands. Men tänk på att de mobila bredband som fungerar utomlands dock nästan bara fungerar i just dessa länder. Det är tack vare de ändrade, så kallade roamingreglerna från 2017, som detta fungerar. Reglerna innebär nämligen att mobiloperatörer måste erbjuda gratis roaming eller ingen surf alls inom just EU och EES. Det betyder alltså att inte alla operatörer fungerar utomlands, så kolla gärna upp det innan du åker.

Att använda mobilt bredband

Hur använder du då ett mobilt bredband? Jo, du kan koppla upp dig mot internet med mobilt bredband på flera olika sätt:

  • Sätt ett simkort i din telefon eller surfplatta. Du kan då även aktivera så kallad internetdelning som gör att flera personer kan surfa på samma uppkoppling
  • Sätt simkortet i ett 3G- eller 4G-modem som du i sin tur kan ansluta till din dator.
  • Eller så sätter du ditt simkort i en mobil router så att flera personer kan dela på uppkopplingen.

Ny teknik

Inom de närmaste åren ska Telia fasa ut 3G-näten och gå över till de mer moderna 4G och 5G-näten. De jobbar med att bygga ut 5G -nätet samtidigt som de håller på att förbättra det befintliga 4G-nätet. Detta för att de ska klara av att leverera mer krävande tjänster. Idag är det nämligen inte många kunder som använder sig av det gamla 3G-nätet och deras mål är därför att flytta över all användning till mer moderna nät inom tre år.

Bättre kapacitet och bättre för miljön

Men det är inte bara för att färre människor använder de gamla näten som de ska fasas ut. Det är nämligen också svårare att få tag på den utrustning som behövs för att underhålla de gamla näten. Detta eftersom alla tillverkare satsar på ny teknik. Dessutom är de nyare, moderna näten mycket bättre för miljön än de gamla eftersom de gör åt mindre energi jämfört med de äldre generationernas mobilnät.