Sociala medier och äldre: Främjar gemenskap och hälsa

Blogg

Kan Facebook och Instagram öka pensionärers välmående? I den här artikeln ska vi fokusera på de positiva effekterna som sociala medier kan ha för äldre människor: så kan tekniken hjälpa till att främja sociala kontakter och förbättra den mentala hälsan.

Visste du att äldre personer blir allt mer aktiva på sociala medier? Enligt en undersökning genomförd av SCB ökar användningen av sociala medier bland personer över 65 år. En ökning som kan förklaras av flera faktorer, inte bara av en ökad tillgång till smartphones utan även en förståelse för fördelarna med sociala medier.

För många äldre är sociala medier helt enkelt ett sätt att hålla kontakten med vänner och familj, särskilt med dem som bor långt ifrån varandra. Om barnbarnen bor i en annan stad , eller kanske till och med i ett annat land, kan möjligheten till videosamtal göra en stor skillnad. 

Dessutom kan sociala medier fungera som en plattform för att hitta nya vänner och bygga sociala nätverk på äldre dar. Enligt casinoutankonto24.se finns det till exempel flera svenska spelsidor som erbjuder bingo där spelarna kan chatta med varandra.

Social interaktion är viktig för hälsan – oavsett ålder

Studier visar att människor med ett rikt socialt liv har en ökad livslängd och en bättre mental hälsa. Tyvärr kan äldre personer ofta känna sig ensamma, men sociala medier kan hjälpa till att förbättra deras sociala liv. 

Facebook är en populär plattform för att hålla kontakten med vänner och familj genom inlägg och fotografier. Instagram är också en favorit där man kan publicera bilder och följa personer med liknande intressen. Skype kan givetvis också användas för att hålla kontakten med människor över hela världen. Alla dessa plattformar är gratis att använda.

Så kommer äldre igång på sociala medier

Fördelarna med att använda sociala medier även på äldre dar är alltså många, men det kan finnas hinder på vägen. Så låt oss titta närmare på vad som krävs för att 70+-arna ska komma igång.

  • För att kunna använda sociala medier behöver de äldre självfallet ha tillgång till teknik som datorer, smartphones eller surfplattor. Det är inte ovanligt att äldre personer behöver hjälp att köpa, installera och använda sådan teknik. 
  • Äldre personer kan till även behöva lite hjälp för att förstå hur man använder sociala medier vilket kan omfatta allt från grundläggande internetkunskap till mer specifik information om olika sociala mediaplattformar som till exempel Facebook, Twitter och Instagram.
  • En surfplatta med en stor skärm kan vara ett bra alternativ eftersom man då får allt integrerat i en enhet. Ett lättanvänt tangentbord med hög kontrast är också viktigt.
  • Telefoner med stora skärmar kan vara ett annat alternativ. Det är dock viktigt att det går att göra inställningar för att förstora ikoner och textstorlek. Grundregeln är att enheten ska vara enkel att använda och ge direkt tillgång till alla viktiga funktioner som SMS, kamera och ringfunktioner.
  • Kom ihåg att det även finns speciallösningar på marknaden med mobiler anpassade specifikt för äldre personer. Hit hör till exempel enklare smartphones med stora knappar och tangenter.

Frågan om säkerhet

Det finns självfallet även en säkerhetsfråga. Oavsett ålder bör alla användare skydda sina konton genom att använda starka och säkra lösenord. Tänk på att äldre personer kan behöva lära sig hur man skapar och hanterar lösenord på ett säkert sätt. Vidare bör den äldre åldersgruppen vara medvetna om vanliga online-bedrägerier, såsom phishing.För tråkigt nog så är ju phishing en typ av online-bedrägeri som ofta riktar in sig på äldre personer. Därför är viktigt att nya användare får information om hur sådana bedrägerier brukar utföras. Uppmana de äldre att alltid dubbelkolla avsändaren och innehåll i olika  meddelanden.

Sociala medier ska inte ersätta fysiska möten

Även om teknologin har gjort det betydligt lättare att hålla kontakten med vänner och familj, så är det viktigt att inte glömma bort vikten av fysisk närvaro. Tänk på att träffas regelbundet och sträva alltid efter att hitta en balans mellan interaktion som sker online- och offline.

Möten som sker offline är väldigt viktiga för att bygga starka relationer. Varför inte ses och ta en kopp kaffe på favoritkaféet eller ta en kort promenad tillsammans i skogen? Regelbundna fysiska möten kan bidra till att äldre personer känner sig mer delaktiga.

Som närstående kan du även hjälpa äldre släktingar att ta sig till olika evenemang. Kanske behöver mormor skjuts till det där evenemanget hon hittade på Facebook?

Kom ihåg att stöd från yngre familjemedlemmar kan vara till stor hjälp för äldre som vill komma igång och använda sociala medier och därmed öka sitt välmående.

Sammanfattning: Sociala medier är viktiga för äldre

Allt fler äldre personer använder sociala medier, vilket kan bidra till att främja sociala kontakter och förbättra mental hälsa. Genom sociala medier kan äldre personer hålla kontakten med vänner och familj samt upptäcka nya vänner och bygga sociala nätverk. Facebook och Instagram är bland de mest populära sociala mediaplattformarna bland äldre.

Som vi har sett i den här guiden kan äldre dock behöva lite hjälp för att komma igång med sociala medier. För att använda olika sociala medier behöver de ha tillgång till teknik som datorer, smartphones eller surfplattor och det kan finnas hinder på vägen. Men det finns många enheter och speciallösningar på marknaden som kan underlätta användningen av sociala medier för äldre.

Det är också viktigt att påpeka att sociala medier inte ska ersätta fysiska möten, utan snarare fungera som ett komplement till dem. Regelbundna fysiska möten kan bidra till att äldre personer känner sig mer delaktiga. Som närstående kan man alltså hjälpa till att uppmuntra till både online och offline social interaktion.