här är polisen som mitt i gatan står text

Blogg

”Här är polisen som mitt i gatan står”

Ahh, vilken intressant rubrik! Går det en klocka? Låter det bekant?
Det borde, det är en sångtext från en klassisk svensk melodi. Vi har alla varit där, mitt i en sång och ingen aning om vad texten egentligen betyder. Låt oss bryta ner detta lite.

Textens bakgrund

Texten kommer från sången ”Sommar i City” av Attack. Låten släpptes 1981 och har sedan dess varit en favorit under de svenska sommarmånaderna. De lyfter fram en stark bild av sommarvärmen i staden, med polisen som står mitt i gatan för att kontrollera ordningen.

Passande händelser och motiv

Event År Relevans
Hultsfred Festivalen 1981 Attack spelade ’Sommar i City’ live.
Musikens Dag 1982 Attack var huvudnummer.
Rock i Stockholm 1983 Attack framförde låten till en stor folkmassa.
Attack upplöstes 1985 Låten fortsätter att vara älskad av sina lyssnare.

Nu när vi vet lite mer om historiken bakom, kan vi bättre förstå betydelsen av texten, ”Här är polisen som mitt i gatan står”. För mig, den framkallar bilden av staden summerande av liv och aktivitet, och polisen representerar ordningen mitt i all denna rörelse.

Men vad tycker du? Är bilden av polisen som står mitt på gatan något som skapar en känsla av ordning? Eller det framkallar kanske någon annan bild för dig? Kommunicera gärna med oss, vi älskar att höra dina tolkningar!

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se