Greasy Spoon – frukost och brunch hela dagen 

Blogg

Ett gott mål mat är inte att förakta. Det finns dagar då det behöver gå fort. Ingen tid att förlora. Då smaklökarna trots tidspressen vill ha något att säga till om. Det är då ett ställe som Greasy Spoon är ett bra alternativ. Restauranger som specialiserat sig på snabb, god och vällagad mat.

Snabbfakta om Greasy Spoon

Greasy SpoonTerm för snabbmatsrestauranger
Platser där det serverasMatställen, caféer, lastbils-stopp, food trucks
InriktningFärdiglagat som serveras över disk
SpecialitetMackor, friterat, grillat, hemlagad mat
MottoFrukost och brunch hela dagen

Greasy Spoon – namnets historik

Går man in och översätter orden greasy spoon till svenska kommer man få se att det betyder “flottig sked”. Inte konstigt med tanke på att det från början handlade mycket om friterad mat. Uttrycket låter kanske inte så aptitretande och i alla sådana sammanhang finns det en historia bakom. 

Det berättas om en man som kom till ett ställe där det inte var så rent och man missat att tvätta en sked. Han gav då dåtidens billiga “fried foods“-restauranger smeknamnet Greasy Spoon. Detta var redan på mitten av 1800-talet. Och det har hängt i sedan dess. 

Greasy Spoon – enkelt och gott över hela Stockholm

Det är enkelt att handla mat på Greasy Spoon Stockholm. Först beställer du i kassan vad du vill ha. Sedan får du det inom loppet av bara några minuter. Välj bara vilken Greasy Spoon-restaurang du vill sitta ner och njuta av maten på:

 • Greasy spoon Södermalm
 • Greasy spoon Odenplan
 • Greasy spoon Hagagatan
 • Greasy spoon Tjärhovsgatan
 • Greasy spoon Södermannagatan

Eller beställ hem maten via Foodora när inte orken att gå ut finns kvar. 

Boka bord på Greasy Spoon Stockholm

På en Greasy Spoon-restaurang i Stockholm kan du boka bord och få njuta av maten i lugn och ro. Här serveras det både frukost och det som kallas brunch alla dagar och dessutom hela dagen! Du kan lätt följa din egen dygnsrytm. 

Det är ju fina fisken för dig som jobbar natt eller eftermiddag och kvällar. Lika bra om du har ett jobb där du går upp i ottan och inte vill äta så då. Bättre är det då att dyka in på en Greasy Spoon-restaurang någonstans i Stockholm och få ett skrovmål på första rasten eller vid den tidiga lunchpausen. 

Vill du ha en säkrad plats på helgerna är det att boka bord på Greasy Spoon som gäller. Annars blir du lätt stående i en riktigt lång kö. Greasy Spoon-restauranger är populära besök för ett mål mat, både på lördagar och söndagar.

Tips: om du behöver finansiera ditt besök hos Greasy Spoon med ett lån så kan du läsa vidare här!

Greasy Spoon – mat med hemkänsla

Ett typisk amerikanskt eller kanadensiskt matställe med inriktning Greasy Spoon kan ibland erbjuda en komplett måltid till specialpris. Ett brittiskt eller irländskt café har självklart en typisk fullt hemlagad frukost på menyn som sträcker sig över hela dagen. 

Andra länder har smugit sig in på marknaden och nu serveras det snabb och god mat från alla kulturer. Det handlar ofta om att servera det för landet mest vanliga och karaktäristiska. 

Sedan 1970 har det blivit allt vanligare med inslag av grekisk mat på en del ställen som är både snabbt serverad och god att äta. Detta tack vare grekiska immigranter. 

På Greasy Spoon Stockholm har man tagit fasta på det här med frukost och brunch. Här får du varierad mat från det allra bästa av det mesta. På deras meny står det att det serveras full brittisk frukost med allt vad det innebär. Amerikanska pannkakor med sirap hör till vardagen. Vanligtvis hittar du en hel del tillbehör från resten av världen.

Greasy Spoon meny – mycket att välja på

En Greasy Spoon-meny går inte av för hackor. Slår man ihop allt som serveras på de olika ställena med Greasy Spoon Stockholm kan man hitta både det ena och det andra på menyn. Här är några exempel på vad du kan finna på de olika menyerna:

 • Fish and chips
 • Salisbury steak
 • Deep fried chicken
 • Omeletter och äggrätter i alla former
 • Smörgås, baguette, varma mackor
 • Hamburgare
 • Bacon
 • Varm korv

Vill man ha lite mera på tallriken eller i matpåsen är det vanligt att det serveras extra tillbehör. Det kan vara sådant som:

 • Bönor
 • Coleslaw
 • Lökringar
 • Toasts
 • Pommes Frites

Andra mer matiga rätter som kommit fram under de senare åren är chili con carne och soppor av alla de slag. Gärna med en god bit bröd från den egna ungen. Sallader inte att förglömma. Sist men inte minst alla goda röror, muffins och andra godsaker.

Aktuella trender inom snabbmatsvärlden

Snabbmatskulturen utvecklas ständigt för att anpassa sig till moderna matvanor och hälsotrender. Allt fler snabbmatsställen, inklusive Greasy Spoon, har börjat inkludera vegetariska och veganska alternativ på sina menyer. Dessa hälsosammare val lockar en bredare publik och möter dagens konsumenters krav på mångfaldig och näringsrik kost.

Nya smaker på Greasy Spoon

På Greasy Spoon har man satsat på att bredda sortimentet med internationella rätter som tillgodoser Stockholms kosmopolitiska publik. Från asiatiska fusionrätter till traditionell svensk husmanskost, erbjuder Greasy Spoon nu en palette av smaker som tillfredsställer alla typer av smaklökar.

Hållbarhetsinitiativ på Greasy Spoon

Greasy Spoon strävar efter att minska sitt ekologiska fotavtryck genom att implementera hållbara praktiker. Detta inkluderar allt från att använda biologiskt nedbrytbara förpackningsmaterial till att satsa på lokalt producerade ingredienser för att främja lokala bönder och minska transportutsläpp.

Hållbarhetsåtgärd Beskrivning
Lokala ingredienser Använder produkter från lokala leverantörer
Biologiskt nedbrytbart material Förpackningar som är snällare mot miljön
Energi Investeringar i energieffektiva lösningar

Greasy Spoons framtid och expansion

Med ökande popularitet planerar Greasy Spoon att expandera ytterligare, inte bara inom Sveriges gränser men även internationellt. Fokus ligger på att mainta konceptets kärnvärden samtidigt som man anpassar sig till lokala marknader och kulturer.

Expansionsplaner för Greasy Spoon

 • Nyöppning i Göteborg och Malmö 2024
 • Franchisemöjligheter i Norden från 2025
 • Inträde på den europeiska marknaden planerad för 2028

Dessa expansionssteg är ett led i en långsiktig strategi för att göra Greasy Spoon till ett globalt erkänt varumärke inom snabbmat och brunch-restauranger.

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se