vilket seende använder du när du tittar på något

Blogg

Så vilket seende använder du när du tittar på något?

Säg mig, har du någonsin stannat upp och funderat över vilket seende du använder när du tittar på något? Låter det lite förvirrande? Oroa dig inte, det är mer rakt på än du tror.

För att klargöra, låt oss börja med att kika på en liten tabell.

Seende Typ Användning
Centrala seendet Aktivt Att läsa, arbeta nära
Perifera seendet Passivt Att observera omgivningen
Binokulärt seende Avstånd och djup Simulering av 3D-miljöer
”Blinda fläcken” Blindpunkt Oförmögen att bearbeta visuell information

Nu, med informationen i tabellen, har du någonsin lagt märke till hur ditt seende skiftar beroende på vad du gör? Tänk om du sitter och läser en bok. Ditt centrala, eller fokala, seende är då i full gång, fokuserat på texten framför dig. Men vad händer när du går på promenad och tar in din omgivning?

Då är det ditt perifera seende som tar över, rör sig runt för att plocka upp all visuell information i din periferi. Vi använder ofta dessa två seenden samtidigt utan att ens märka det. Fascinerande, eller hur?

Och vad sägs om vårt binokulära seende? Det är faktiskt detta seende som gör att vi kan uppfatta djup och avstånd, något som är helt nödvändigt när vi försöker navigera genom världen omkring oss.

Så nästa gång du stannar upp och tittar på något, ta ett ögonblick att fundera över vilket seende du faktiskt använder. Efter allt, är det inte fantastiskt hur våra ögon kan anpassa sig till alla dessa olika situationer?

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se