vad är skillnaden mellan moped klass 1 och 2

Blogg

När vi startar motorn för att dyka djupt in i den här diskussionen måste vi först förstå vad moped klass 1 och moped klass 2 faktiskt refererar till. Så, vad är skillnaden mellan moped klass 1 och 2?

Nuvarande mopedklasser

I Sverige, övergripande klassificeras mopeder i två typer, klass 1 och klass 2. Varje klass har olika hastighetsbegränsningar och andra specifikationer, vilket kan påverka hur och när du kan använda dem.

Låt mig bryta ner det för dig:

Klass Tillåten hastighet Behöver förare ett körkort?
Moped klass 1 45 km/h Ja, AM-körkort krävs
Moped klass 2 25 km/h Nej, men introduktionsutbildning rekommenderas

Klass 1 Mopeder

En klass 1 moped är i grunden en lätt motorcykel. Den har en maximalhastighet på 45 km/h. För att köra denna typ av moped behöver du ett AM-körkort, och du måste använda en hjälm när du kör.

Klass 2 Mopeder

Å andra sidan är en klass 2 moped lite mindre kraftfull. Den har en maximalhastighet på 25 km/h. För denna typ av moped är körkort inte nödvändigt, men en introduktionsutbildning rekommenderas starkt.

Slutsats

Så, vad är skillnaden mellan moped klass 1 och 2? Den huvudsakliga skillnaden ligger i deras hastighetsbegränsningar och körkortsbehov. Men oavsett vilken klass du väljer, glöm inte säkerheten och använd alltid hjälm!

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se