harry potter

Hur många Harry Potter filmer finns det?

Blogg

Harry må bara ha bott i skrymslet under trappan ett par år, men han har bott i skrymslet i barns och vuxnas hjärtan världen över i två och ett halvt decennium. Vad som började som en måttligt bra fantasyroman 1997 har nu växt till en av de största multimediafranchiserna genom tiderna.

Böcker, filmer, tv-spel, brädspel, leksaker, sängkläder, tandborstar – i princip allt du kan tänka dig i form av “produkter” existerar troligen i en Harry Potter-variant. Och på tal om filmer, hur många Harry Potter filmer finns det egentligen?

Alla Harry Potter filmer i ordning (svenska och engelska)

Totalt producerades det åtta filmer baserade på böckerna mellan 2001 och 2011.

 1. Harry Potter och De vises sten (the Philosopher’s Stone)
 2. Harry Potter och Hemligheternas kammare (the Chamber of Secrets) 
 3. Harry Potter och Fången från Azkaban (the Prisoner of Azkaban) 
 4. Harry Potter och Den flammande bägaren (the Goblet of Fire) 
 5. Harry Potter och Fenixorden (the Order of the Phoenix)
 6. Harry Potter och Halvblodsprinsen (the Half-Blood Prince) 
 7. Harry Potter och Dödsrelikerna – Del 1 (the Deathly Hallows – Part 1) 
 8. Harry Potter och Dödsrelikerna – Del 2 (the Deathly Hallows – Part 2)

2016 släpptes den första filmen i en ny serie av filmer från Harry Potter-världen, kallad Fantastiska vidunder och var man hittar dem.

Äventyr i Harry Potter-världen 

“Fantastiska vidunder och var man hittar dem” är en fiktiv lärobok som nämns i början av första boken Harry Potter och de vises sten. Det är en av titlarna som står med på listan av läroböcker som Harry behöver köpa inför sitt första läsår på Hogwarts.

Läroboken är skriven av “magizoologisten” Newt Scamander, och innehåller illustrationer och faktabeskrivningar om de magiska vidunder som finns i Harrys värld. En verklig version av läroboken skrevs senare och gavs ut 2001.

2013 bestämdes det att en ny serie av filmer skulle produceras, baserad på Newt Scamanders äventyr i Harry Potter-världen 70 år innan huvudserien tar plats. Just nu har tre filmer av en planerad serie i fem delar producerats.

 1. Fantastiska vidunder och var man hittar dem (Fantastic Beasts and Where to Find Them)
 2. Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott (the Crimes of Grindelwald) 
 3. Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter (the Secrets of Dumbledore)

Hur många Harry Potter böcker finns det?

Totalt finns det sju böcker i Harry Potter-serien. Förutom Fantastiska vidunder-läroboken så finns det också två andra böcker från Harry Potter-världen att läsa: Quidditch genom tiderna (Quidditch Through the Ages) och Barden Beedles berättelser (The Tales of Beedle the Bard). 

2016 släpptes också en bok-version av manuset till teaterpjäsen Harry Potter och Det fördömda barnet (Harry Potter and the Cursed Child), som utspelar sig 19 år efter den sista boken.