var kan du få reda på vilken motorolja som ska användas?

Blogg

Var kan du få reda på vilken motorolja som ska användas?

Får du huvudbry när du vill veta vilken motorolja du ska använda för din bil? Oroa dig inte, du är inte ensam! Ärligt talat, det kan vara en djungel där ute med alla olika typer, viskositeter och nomenklaturer. Men, jag är här för att hjälpa dig!

Det första du bör göra är att kika i din bils instruktionsbok. Där är all viktig information sammanfattad, inklusive vilken motorolja du bör använda. Om du inte har instruktionsboken till hands, kan du testa att leta uppgifterna online. Det finns åtskilliga tillförlitliga källor så som tillverkarens hemsida, forum, eller speciella appar som ”Oljeguiden”.

Varför är rätt motorolja viktig?

Motoroljan spelar en avgörande roll i att skydda motorn och förlänga dess livslängd. Den hjälper till att smörja, men även att kyla ner heta delar, hålla motorn ren och minimera slitage. Så att välja en optimal motorolja är faktiskt ännu viktigare än du kanske trott!

Funktion Beskrivning Oljetyp
Smörjning Reducerar friktionen mellan motorns rörliga delar Mineralsk, syntetisk eller semi-syntetisk
Kylning Hjälper till att reglera motorns temperatur genom att sprida värme Syntetisk eller högkvalitativ mineralsk
Rening Håller motorn ren från smuts och avlagringar Syntetisk med höga detergenter
Minimerar slitage Ger ett skyddande lager för att förhindra tidigt slitage på motorns delar Syntetisk med höga anti-slitage tillsatser

Olja för varje årstid

Visste du att oljans viskositet förändras med temperaturen? Ja, faktiskt! Vid låga temperaturer blir oljan tjockare och vid höga temperaturer tunnare. S

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se