Elen har blivit en central fråga i många hushåll, och idag finns det en väldig massa olika elbolag i Sverige. Närmare bestämt ca 150. Vilket såklart kan vara en fördel om man är på jakt efter ett billigt alternativ.
Jag menar, om det finns över hundrafemtio bolag – klart någon av dessa kan leverera ett billigt elavtal? Eller?
Vi tänkte hur som helst ta reda på det i den här artikeln. Visst, det finns en väldig massa olika elleverantören men bara för att det finns mycket av något behöver det inte automatiskt innebära att man kan ta del av billig el.
Så väljer du rätt elbolag
Det första man bör göra om man är på jakt efter ett billigt elavtal är såklart att scanna av marknaden lite. Som vi sa innan finns det en väldig massa olika elleverantören och det kan vara lite problematiskt vid första anblick att välja någon av dessa.
Det första steget till det där billiga avtalet blir således att lokalisera alla elbolag. Detta gör man enklast genom att surfa in på någon slags jämförelsetjänst. Där kan man nämligen få se en övergripande bild över alla elleverantörer.
Oftast, får man ta del av listan i en rangordnad variant. Det vill säga, man visar de elbolag med lägst påslag och fasta avgift först. Ett tips är att använda dig av billigaste elavtalet, där får du en topplista över de fyra billigaste elbolagen just nu.
Välj det billigaste elavtalet
När du har lokaliserat en elleverantör som sticker ut i mängden genom att de erbjuder ett billigt och bra påslag eller fast avgift; är det ju dags att välja ett billigt elavtal. Och det ska väl inte vara några konstigheter, eller?
Både ja och nej, eftersom det finns ganska många olika alternativ även här. Man kan välja att ha mixade, rörliga eller fasta elavtal och alla dessa varianter kommer i högsta grad påverka huruvida du kan ta del av billig el eller inte.
Men oroa dig inte – vi tänkte presentera en liten guide över alla olika typer av elavtal – så att du väljer det som passar dig och dina behov allra bäst. Låt oss börja!
Rörliga elavtal
Det rörliga elavtalet innebär att ditt pris bestäms lite beroende på hur marknaden ser ut. Alla elbolag köper ju hem el från Nordpool och elpriset sätts varje dag. Om du väljer det rörliga elavtalet så kan du förvänta dig att ditt elpris och månadskostnad kommer följa utvecklingen här, plus ett påslag och en fast avgift, förstås.
Fasta elavtal
Den raka motsatsen till det rörliga elavtalet är det fasta. Precis som det låter kommer du nu kunna ta del av en helt fast avgift varje månad. Och denna avgift kommer aldrig att förändras. Åtminstone inte så länge du har skrivit avtal på det. Detta alternativ kan vara fördelaktigt då man som konsument är ganska trygg, man behöver inte oroa sig för att marknaden ska bli för dyr.
Mixade elavtalet
Om man väljer ett mixat elavtal väljer man helt enkelt en variant av både det fasta och de rörliga alternativen. Man följer alltså marknaden på ena halvan av avtalet, och är trygg på den andra halvan. Detta elavtal är helt klart en kandidat för alla som har lite svårt att bestämma sig för ett bra och billigt alternativ.
Sammanfattning
Att välja det billigaste elavtalet är i regel inte särskilt svårt så länge man börjar med att välja en bra och pålitlig elleverantör. Därefter är det faktiskt bara att läsa på lite kring vilka elavtal som är mest fördelaktiga där just du bor.