hur lång tid tar det att gå runt jorden

Blogg

Så ”hur lång tid tar det att gå runt jorden?” kan verka som en frustrerande klurig fråga, men om vi tar en mer detaljerad titt, löser svaret sig upp framför våra ögon. Är du redo? Sätt igång då!

Det otroliga äventyret

För att börja, låt oss genast dyka in i vår fantasivärld och tänka oss själva som outtröttliga vandrare, redo att ta oss an denna enorma uppgift. Lever man bara på att gå, äta och sova, då kan vi anta att man kan gå i ungefär 8 timmar per dag. Anpassad till en genomsnittlig promenadtakt av 5 km/h, betyder det att du kan sträcka ut ungefär 40 km om dagen.

Område

Genomsnittlig distans per dag

Estimerad tid

Jordens omkrets vid ekvatorn 40 km 1 000 dagar (~2,74 år)

Är det överhuvudtaget möjligt?

Rent teoretiskt, ja, men i praktiken skulle det vara en monumental utmaning. Gåsturen runt jorden kommer med en myriad av faror och utmaningar. Klimatförändringar, terrängförändringar, vilt och sjöfart är bara några av dem. Dessutom, din promenadtakt kan variera på grund av dessa faktorer.

Det brännande resultatet

Så till svaret på vår ursprungliga fråga: ”hur lång tid tar det att gå runt jorden?” Om vi tar jordens omkrets vid ekvatorn, som är 40 075 km, och delar det med vår dagliga sträcka av 40 km, får vi 1 001,875 dagar. För att hålla saker enkla, kan vi runda upp det till 1 000 dagar. Men kom ihåg, detta är bara en teoretisk beräkning och i verkligheten kommer saker och ting bli mycket mer komplicerat!

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se