MARS

Hur lång tid tar det att åka till Mars?

Blogg

Planeten Mars har fascinerat mänskligheten under lång tid. Sinnebilden för utomjordingar representerades i mitten av 1900-talet av “marsianer”. Vi hade tagit oss till månen och Mars var nästa ställe i vår galax dit man tänkte sig att vi skulle kunna färdas. Men hur lång tid tar det att åka till Mars?

Hur lång tid tar det att åka till planeten Mars?

Om du ville resa till Mars, hur lång tid skulle det ta? Svaret beror på flera faktorer, allt från planeternas position till den teknik som skulle ta dig dit. Avståndet varierar faktiskt så mycket som mellan 55 miljoner och 399 miljoner kilometer.

Om du skulle nå Mars med en typisk hastighet för nuvarande rymdskepp så skulle det ta ungefär nio månader, enligt Nasa Goddard Space Flight Centres webbplats.

Resa till Mars – då och nu

Den första lyckade så kallade “fly by” över Mars, alltså utan landning, ägde rum den 15 juli 1965, sju och en halv månad efter att rymdfarkosten i fråga (NASA:s Mariner 4) hade lämnat jorden.

Den 18 februari 2021 ägde den senaste händelsen rum, en landning av fordonet Perseverance på Mars yta, drygt 49 år efter den första landning som någonsin utförts på Mars. Det var då, 1971, Sovjetunionen som vann racet genom att bli första nation att landa på planeten.

Mars Sample Return är ett pågående projekt som syftar till att hämta prover från Mars yta och ta dem tillbaka till jorden. Uppdraget syftar till att samla in och skicka prover på stenar, jord och atmosfär till jorden för detaljerad kemisk och fysisk analys.

Perseverance skickades därför iväg för att utforska Jezero-kratern på Mars. Resan var på 480 miljoner kilometer totalt. Avfärden från jorden ägde rum den 30 juli 2020. Det tog alltså ca fem och en halv månad för färden till Mars.

Fram till den 12 september 2022 har Perseverance varit aktiv på Mars i 555 solar (1 år, 6 månader och 25 dagar) sedan landningen. Fordonet har samlat in prover som man nu arbetar för att kunna ta hem till jorden.

Hur lång tid tar det att åka bil till Mars?

Räknat med en hastighet på 110 km/h och att avståndet till Mars är som närmast så skulle det ta 57 år att färdas med bil till Mars. När avståndet är som längst så skulle det istället ta hela 414 år.

“Sanningen”, om man nu kan tala om en sådan när det gäller denna hypotetiska fråga är att tiden det skulle ta bör ligga någonstans emellan dessa två siffror. I vilket fall som helst så kan du säga ”Är vi inte framme snart?” år i sträck!

Tekniska framsteg och framtida Marsmissioner

Den tekniska utvecklingen inom rymdfarten fortsätter att expandera våra möjligheter i universum. Nya framsteg, såsom utvecklingen av SpaceX Starship, en rymdfarkost designad för fleråriga resor med målet att kolonisera Mars, lovar att minska resans tidsåtgång avsevärt. Elon Musk, VD för SpaceX, har uttryckt hopp om att de första bemannade resorna kan starta redan om några år.

Utmaningar med långa rymdresor

Långa rymdresor ställer forskare inför flera utmaningar, såsom hur man hanterar strålningsskydd, hållbar livsuppehållande system och psykologiskt stöd för astronauter. Varje aspekt kräver noggranna överväganden för att säkerställa en framgångsrik och säker resa.

Viktiga datum och milstolpar i Marsutforskningen

År Händelse
2024 Beräknad första testflygning av SpaceX Starship runt Mars
2030 Möjlig start för första bemannade Marsmissionen med internationell besättning

Sammanfattning av Mars Sample Return

  • Lansering av returmission planerad till 2026
  • Förväntad ankomst av prover till jorden år 2031
  • Analys av prover kan ge insikter i möjlig tidigare liv och Mars geologiska historia

Potentiella fördelar med Marskolonisation

Utanför vetenskaplig forskning och teknisk utveckling bjuder Mars på möjligheter för gruvdrift av värdefulla mineraler, vilket kan skapa en ny ekonomisk gren för mänskligheten. Dessutom, som en potentiell ”plan B”, skulle Mars kunna erbjud en tillflyktsort vid katastrofer på jorden, vilket höjer stakes för interplanetär expansion.

Övriga intressanta Marsfakta

  • En dag på Mars är bara lite längre än en jorddag, nämligen 24 timmar och 39 minuter.
  • Mars har den högsta vulkanen i solsystemet, Olympus Mons, som är 21 kilometer hög.
  • Mars atmosfär består till 95% av koldioxid, vilket gör direkt andning omöjlig.