MARS

Hur lång tid tar det att åka till Mars?

Blogg

Planeten Mars har fascinerat mänskligheten under lång tid. Sinnebilden för utomjordingar representerades i mitten av 1900-talet av “marsianer”. Vi hade tagit oss till månen och Mars var nästa ställe i vår galax dit man tänkte sig att vi skulle kunna färdas. Men hur lång tid tar det att åka till Mars?

Hur lång tid tar det att åka till planeten Mars?

Om du ville resa till Mars, hur lång tid skulle det ta? Svaret beror på flera faktorer, allt från planeternas position till den teknik som skulle ta dig dit. Avståndet varierar faktiskt så mycket som mellan 55 miljoner och 399 miljoner kilometer.

Om du skulle nå Mars med en typisk hastighet för nuvarande rymdskepp så skulle det ta ungefär nio månader, enligt Nasa Goddard Space Flight Centres webbplats.

Resa till Mars – då och nu

Den första lyckade så kallade “fly by” över Mars, alltså utan landning, ägde rum den 15 juli 1965, sju och en halv månad efter att rymdfarkosten i fråga (NASA:s Mariner 4) hade lämnat jorden.

Den 18 februari 2021 ägde den senaste händelsen rum, en landning av fordonet Perseverance på Mars yta, drygt 49 år efter den första landning som någonsin utförts på Mars. Det var då, 1971, Sovjetunionen som vann racet genom att bli första nation att landa på planeten.

Mars Sample Return är ett pågående projekt som syftar till att hämta prover från Mars yta och ta dem tillbaka till jorden. Uppdraget syftar till att samla in och skicka prover på stenar, jord och atmosfär till jorden för detaljerad kemisk och fysisk analys.

Perseverance skickades därför iväg för att utforska Jezero-kratern på Mars. Resan var på 480 miljoner kilometer totalt. Avfärden från jorden ägde rum den 30 juli 2020. Det tog alltså ca fem och en halv månad för färden till Mars.

Fram till den 12 september 2022 har Perseverance varit aktiv på Mars i 555 solar (1 år, 6 månader och 25 dagar) sedan landningen. Fordonet har samlat in prover som man nu arbetar för att kunna ta hem till jorden.

Hur lång tid tar det att åka bil till Mars?

Räknat med en hastighet på 110 km/h och att avståndet till Mars är som närmast så skulle det ta 57 år att färdas med bil till Mars. När avståndet är som längst så skulle det istället ta hela 414 år.

“Sanningen”, om man nu kan tala om en sådan när det gäller denna hypotetiska fråga är att tiden det skulle ta bör ligga någonstans emellan dessa två siffror. I vilket fall som helst så kan du säga ”Är vi inte framme snart?” år i sträck!