hipp, hipp, hurra! konstnärsfest på skagen

Blogg

Hipp, Hipp, Hurra! Konstnärsfest på Skagen

Ah ja, det mytomspunna ”Hipp, Hipp, Hurra! Konstnärsfest på Skagen” – vad är det egentligen? Låt oss dyka rakt in i det och utforska detta fascinerande ämne.

För dig som inte känner till det, ”Hipp, Hipp, Hurra! Konstnärsfest på Skagen” är ett berömt måleri skapat av P.S. Krøyer. Det är ett levande och festligt porträtt av konstnärssamhället i Skagen, Danmark, vid slutet av 1800-talet. Men varför är det så speciellt?

Först och främst, det förtjänar att nämnas att Skagen var ett kreativt eldorado på 1800-talet. Konstnärer från hela Skandinavien flockades hit, dragna av det unika ljuset och den vackra naturen.

En glimt in i Skagen konstnärs samhälle

Krøyers ”Hipp, Hipp, Hurra! Konstnärsfest på Skagen” ger oss en glimt in i detta konstnärsdomäne. Vi ser en grupp glada konstnärer samlade kring ett bord, i full färd med att höja sina glas i en skål. Det är en festlig och lättsam bild, men den ger oss också en känsla av närhet och gemenskap mellan konstnärerna.

Wilhelm och Ancher var ett nav i Skagen-konstens värld och de har kärleksfullt fångats på detta episka konstverk, men mer om det i tabellem nedan för mer informativ fakta:

Artist Målning År
P.S. Krøyer Hipp, Hipp, Hurra! Konstnärsfest på Skagen 1888
Anna Ancher Solsken i det blå rum 1891
Michael Ancher Vil han klare pynten 1879
Marie Krøyer Ung kvinna framför en spegel 1899

Varför ”Hipp, Hipp, Hurra!” då?

Kanske undrar du varför målningen kallas ”Hipp, Hipp, Hurra! Konstnärsfest på Skagen”. Sanningen är enkel: det är en referens till den traditionella

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se