får man stanna på huvudled för att prata i telefon

Blogg

Får man stanna på huvudled för att prata i telefon?

Visst kan det vara svårt att motstå frestelsen att svara på ett samtal när du ringer på mobilen. Eh, vem försöker jag lura? Vi gör det alla – även när vi kör. Men frågan är, får man stanna på huvudled för att prata i telefon? Svaret är tyvärr, nej. Det är en farlig handling som kan leda till allvarliga konsekvenser.

Låt oss ta en minuts stillhet för att dyka djupare in i detta.

Risker med att Prata i Telefonen Medan du Kör

När vi pratar i telefon medan vi kör, delar vi vår uppmärksamhet mellan två mycket krävande uppgifter. Resultatet? Vi hamnar i en gråzon där vi inte är helt koncentrerade på varken samtalet eller körningen. Detta kan öka risken för olyckor rejält.

Tillåtet Regler Straff
Nej Måste parkera säkert vid sidan av vägen, inte på huvudled eller i korsningar Böter eller indraget körkort
Ja Handsfree-krav vid körning Om inte handsfree används, kan böter eller indraget körkort tillkomma

Hur om detta? Vi lovar att inte göra det igen. Vi stänger av mobiltelefonen eller låter den vara i väskan när vi kör. För hur viktigt kan ett samtal vara jämfört med våra liv eller andras liv? Säkerhet bör alltid komma först, och det är väldigt viktigt att vi tar detta på allvar.

Slutsats

Så, får man stanna på huvudled för att prata i telefon? En stor, fet NEJ. Kör säkert, mina vänner. Och kom ihåg, lagen är där för att skydda oss och alla runt omkring oss. Så nästa gång telefonen ringer när du är bakom ratten, låt den bara ringa.

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se