vid vilket tillfälle är du skyldig att använda blinkers

Blogg

Vad betyder egentligen blinkning?

När man pratar om att köra bil, kommer konceptet ”blinkers” ofta in i bilden. Men vid vilket tillfälle är du skyldig att använda blinkers? Är det bara när du svänger?

Nej, det är faktiskt mer än så! Du kan tänka på blinkers som en kommunikationsverktyg med dina medeltrafikanter. Varje gång du vill ändra riktning eller körfält, ja till och med när du parkera, ska du använda dina blinkers. Vare sig du kör in i en rondell eller ut ur en, är det viktigt att du indikerar dina avsikter genom att använda blinkers.

Situation Är blinkning obligatorisk? Översikt
Svängning Ja Indikera vilken riktning du ska svänga.
Byta körfält Ja Informerar andra fordon om din avsikt att flytta över.
Körning i rondell Ja Informera andra fordon om din avsikt att lämna rondellen.
Parkering Ja Informera andra förare att du stoppar eller startar.

Undvika fel

Men vet du vad som är ännu viktigare än att veta när du ska blinka? Att veta när du inte ska blinka. När du inte ska svänga eller ändra fil, bör du undvika att använda blinkers eftersom det kan orsaka förvirring och i värsta fall till och med olyckor. Så nästa gång du kör, tänk på att din blinkers är en vital del av ditt samtal med de andra på vägen. Använd dina blinkers korrekt, och behåll säkerheten och flödet i trafiken.

Så vid vilket tillfälle är du skyldig att använda blinkers? Svaret är, närhelst du planerar att ändra din bilens riktning eller position. Det är så enkelt, och ändå kan det rädda liv!

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se