P.E1

Sofia Åhman fick upp oss ur soffan 

Blogg

Sofia Åhman har blivit en folkkär TV-personlighet när det gäller träning. Hon träffade sin man på GIH i Stockholm där båda studerade till idrottslärare. De är ungefär i samma ålder och tillsammans har de två barn som nu är vuxna och har egna idrottskarriärer inom volleyboll på hög nivå. Sofia och hennes man tränar tillsammans och åker gärna skidor. Detta är en riktig idrottsfamilj. 

 Snabbfakta om Sofia Åhman:

Hur gammal är Sofia?Hon är född 1971.
Vad är hon känd för?Hon är träningsexpert, känd från TV och egna böcker.
Har Sofia Åhman familj?Ja, hon är gift med Fredrik och de har barnen Fanny och David.
Vad jobbar Sofia med?Hon är idrottslärare på Elitidrottsgymnasiet i Umeå.

Sofia Åhman har alltid gillat träning

Sofia åkte till London som au pair i sin ungdom, och där var aerobics och fitness mycket populärt. Hon tog med sig idéerna hem till Sverige och var en av de första som ledde aerobicspass här. Hon ledde träningspass och kunde finansiera sina studier med det så att hon slapp att ta lån.

Sofia Åhman har sin man som kollega

Både Sofia och hennes man Fredrik arbetar som idrottslärare och hela familjen är intresserade av att röra på sig. Dottern Fanny och sonen David är nu i tjugoårsåldern och har spännande karriärer framför sig inom volleyboll. De tävlar på hög nivå och Sofia är beredd på att de kommer att vistas mycket utomlands.

Sofia är aktiv och har bland annat hunnit med detta:

  • ledare för truppgymnastik när hon var tonåring
  • ledare för aerobicspass på 1990-talet
  • studier på GiH, Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm
  • visat träningsövningar i SVT-programmet ”Go-kväll”
  • personlig tränare och fitnessinstruktör
  • arbetar som idrottslärare på Elitidrottsgymnasiet
  • gjort populära TV-program om hemmagympa
  • skrivit böcker om träning

Du kan läsa en bok av Sofia Åhman

Sofia har 2020 skrivit boken Nystart tillsammans med läkaren Gunilla Hesselgren. Hon har också skrivit en bok som heter Träna hemma med Sofia (Norstedts). Det kan vara trevligt att ha en bok att titta i och påminna sig om de olika övningarna. Böcker fungerar som en inspirationskälla, både för regelbunden träning och för att få en nystart om man har hoppat över att ge kroppen tillräckligt med rörelse. Alla vet hur viktigt det är med motion i vardagen, men det gäller att bli färdig till att verkligen göra det.

Träna med Sofia både inne och utomhus

De första programmen om hemmagympa med Sofia spelades in under enkla former och var mest tänkta som ett utfyllnadsprogram under coronapandemin. De blev en fantastisk succé, och när de första fem programmen hade visats gjordes några till. När TV pausade programmet ville folk ha mer av hennes träningsprogram, och nya avsnitt spelades in. Under juni och juli är det träning utomhus och Sommargympa är inspelad på en brygga. 

Inga speciella träningskläder behövs

Orsaken till att det blev så populärt att träna med Sofia Åhman kan faktiskt vara att programmet är så enkelt. Tidigare gympaledare i TV som till exempel Susanne Lanefeldt hade påkostade program med snygga träningskläder, musik och mycket folk. Sofia Åhman spelade in sina första program i mammans lägenhet, och hennes tilltal är enkelt och personligt. Folk kan vara klädda som de vill. Hon har just genom detta blivit en kändis och är omnämnd på Flashback, Wikipedia och instagram. 

Det viktigaste inom träning

Det Sofia fokuserar mest på är rörlighet, styrka och kondition. Det är sådant vi alla behöver oavsett ålder. Yoga är också bra för smidighet och fokus. Alla kan vara med på träning med Sofia och alla känner sig delaktiga. Hon är mån om att man ska känna efter själv hur mycket man orkar, och hon har alltid med alternativa övningar för den som inte är så rörlig. Folk upplever att hon är omtänksam, och de känner sig uppmuntrade till att fortsätta att träna. 

Sofia har lyckats med seniorträning

Sofia har lyckats med att introducera seniorträning i folks hem, och många upplever henne som en vän som säger hej och är uppmuntrande. Där har Sofia Åhman lyckats fånga in en helt ny publik, de som aldrig har varit på ett gym och som är otränade och inte vågar sig ut för att träna bland folk. Programmen lockar minst en kvarts miljon människor, och speciellt under pandemin fick Sofia fart på alla soffliggare och gjorde svenska folket spänstigare och gladare.

Tips: Så hittar du bäst erbjudanden!

Sofia Åhmans senaste projekt och framsteg

Sedan sina tidigare framgångar har Sofia Åhman fortsatt att utveckla sitt engagemang inom fitness och träning. 2023 lanserade hon en ny webbaserad träningsplattform som erbjuder skräddarsydda träningsprogram anpassade till individuella behov. Plattformen kombinerar interaktiva element med personlig coaching, vilket gör det möjligt för användare att uppnå sina hälsomål på ett effektivt sätt.

Utökade träningssessioner och workshops

För att ytterligare inspirera till en aktiv livsstil, har Sofia börjat hålla regelbundna workshops och retreats i natursköna miljöer runtom i Sverige. Dessa evenemang fokuserar på både fysisk hälsa och mental välbefinnande, vilket speglar hennes holistiska syn på träning.

Publikation och mediaframträdanden

I början av 2023 släppte Sofia Åhman sin tredje bok, Träna Smartare, som blev snabbt populär bland läsare. Boken fokuserar på att maximera resultaten av träning genom vetenskapligt baserade metoder och personliga anekdoter som inspirerar till varaktiga livsstilsförändringar.

Utvecklingen av familjens sportkarriärer

Sofias barn, Fanny och David, har fortsatt att göra framsteg inom sina volleybollkarriärer. Fanny representerade nyligen Sverige i Europamästerskapen, medan David har tecknat ett professionellt kontrakt med en välkänd internationell klubb.

Sammanfattning av Sofias bidrag till fitnessindustrin

Aktivitet Detaljer
Ny Träningsplattform Lanserad 2023, inkluderar personlig coaching.
Workshops och Retreats Regelbundna evenemang för fysisk och mental hälsa.
Ny Publikation Träna Smartare, utgiven 2023.
Familjens idrottsframgångar Fanny och David excellerar inom volleyboll.

Avslutande tankar om Sofias inflytande

Sofia Åhmans fortsatta arbete inom hälso- och fitnessindustrin visar på hennes outtröttliga engagemang för att förbättra människors liv genom aktivitet och utbildning. Hennes förmåga att anpassa sig till nya trender samtidigt som hon behåller en personlig och tillgänglig approach, gör henne till en oumbärlig figur inom svensk fitness och hälsa.