måste man byta alla 4 däck på en fyrhjulsdriven bil

Blogg

Måste man byta alla 4 däck på en fyrhjulsdriven bil?

Det korta svaret är ja, det är bäst att byta alla fyra däck på samma gång på en fyrhjulsdriven bil. Om du undrar varför, låt mig förklara i detalj. Enoberoende av bilmodellen finns det alltid en risk för obalans om man byter endast ett par. Det kan förstöra körkomforten och, viktigare, det kan påverka bilens körsäkerhet.

Däckens mönsterdjup och däckets allmänna tillstånd spelar en mycket viktig roll här. Om bara två däck byts ut, kan en obalans mellan det gamla och nya paret uppstå, särskilt i en fyrhjulsdriven bil. Och visst vill vi inte kompromissa med säkerheten?

Mönsterdjup Status på gamla däck Status på nya däck
Mer än 1,6 mm Bra skick 100% Nya
Mellan 1,5 och 3,0 mm Ok skick 100% Nya
Mindre än 1,5 mm Dåligt skick 100% Nya

Om du fortfarande är tveksam, tänk på det så här: Skulle du springa med en helt ny sko och en gammal, utsliten sko på samma gång? Inte det? Nu kan du relatera till bilen och dess däck som vi diskuterar. Alla fyra däcken på din bil ska vara i samma skick för att säkerställa bästa möjliga prestanda och säkerhet.

Slutgiltiga tankar

Så, det är ett avgjort faktum. Att byta alla fyra däck på en fyrhjulsdriven bil är en bra praxis att följa. Tänk på det som en investering. Ja, investering i din säkerhet och bekvämlighet. Så varför kompromissa med det? Du förtjänar det bästa, eller hur?

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se