du närmar dig denna trafiksignal och tänker svänga till höger. vad gäller

Blogg

Svänga till höger vid en trafiksignal – vad gäller?

Det är en situation som ofta uppstår när vi sätter oss bakom ratten – du närmar dig denna trafiksignal och tänker svänga till höger. vad gäller? Innan du tar den höger svingen, finns det ett par saker du behöver tänka på…

Signal Beskrivning Vad gäller?
Röd signal Stopp. Alla trafik från vilket håll som helst måste stanna. Du får inte svänga höger även om vägen är klar.
Gul signal Varning. Signalen kommer snart att bli röd. Du bör stanna om det är säkert, men om du redan har passerat stopplinjen eller är för nära att stanna säkert kan du fortsätta.
Grön signal Gå. Du kan framföra din bil om inget hindrar vägen. Du får svänga till höger om inget hindrar din väg och du inte behöver korsa några fler körfält.

Men vad händer om du är osäker? Den övergripande regeln när du närmar dig ett ljussignal är att vara uppmärksam och snabb på att reagera på förändringar. Har man tänkt svänga höger vid ett rött ljus och märker att det inte är tillåtet, ingen stress. Bättre att vänta lite än att påta på en potentiell fara, rätt?

Kom ihåg säkerheten först

Det är av största vikt att se till passagerarnas och andra trafikanternas säkerhet. Sväng aldrig om det skulle utgöra en fara. Även under grönt ljus måste du låta alla fotgängare och cyklister passera innan du svänger.

  • Använd alltid din blinkers för att visa dina intentioner till andra förare.
  • Och framför allt, stanna lugn och fokusera på vägen. Inte stressa på en potentiell fara är vägen tillbaka hem.

Ah, den öppna vägen borde vara lite klarare nu – redo att svänga höger vid nästa trafiksignal?

Hannes Josefsson
Mitt namn är Hannes & jag är redaktör här på itpiraten.se.
https://itpiraten.se