FURNITURE1

Bruno Mathsson – en legendarisk formgivare 

Blogg

En ändlös nyfikenhet på möblernas möjlighet och en förståelse för hur de ska samspela med kroppen är något som kännetecknar Bruno Mathssons omisskännliga stil. Vem känner inte igen hans suveräna böjträstolar? Han är en av våra giganter och har präglat det som numera är känt över hela världen som “den skandinaviska stilen”. Hans möbler bar ofta kvinnonamn.

Några exempel på Bruno Mathssons möbler 

EvaEn upprätt arbetsstol i böjträ och flätad sadelgjord formgiven 1941
AnnaEn elegant taburett – en stol utan ryggstöd – formgiven 1944, kännetecknad av sin vackert svängda sits.
PernillaVilstol formgiven 1944, tillverkad i massivt skiktlimmat böjträ med en sits av flätad sadelgjord. Namngiven efter journalisten Pernilla Tunberger.
UllaSängram i förkromat stål, formgiven 1973

En pojk från Värnamo

Bruno Mathsson föddes i Värnamo 1907. Hans far var snickare och i pappans fabrik tillverkades klassiska möbler. Det blev naturligt för Bruno att lära sig möbelsnickeri. Men hans nyfikna sinne ville pröva nya former och tekniker och 1931 formgav han sin första stol i böjträ och flätad sadelgjord: Gräshoppan. Den skapades för Värnamo Lasarett men uppskattades inte förrän långt senare då Bruno blivit en erkänd möbelskapare.

Världsutställningen 1937

Efter en genombrottsutställning på Röhsska Konstslöjdmuseet 1936 blev Bruno erbjuden att delta i Världsutställningen i Paris året därpå. Här visades det främsta från varje land och Bruno Mathssons möbler samsades med Pablo Picassos Guernica och Albert Speers örn- och svastikaprydda byggnad. Även om världsläget började bli instabilt blev möblerna en succé och framgångarna ledde till beställningar från utlandet. Produktionen gick på högvarv. Men när andra världskriget bröt ut 1939 blev export inte möjlig. Man fick istället fokusera på Sverige. Bruno började under denna tid prova sig fram med andra möbelformer och skapade exempelvis bord som gick att fälla ut. 

Vad har Bruno Mathsson designat?

Att försöka summera Bruno Mathssons gärningar på några få rader låter sig inte göras så lätt. Men i möbelväg finns förutom de modeller som redan nämnts (Ulla, Pernilla, Anna, Eva och Ministern) förstås även modellen Karin, uppkallad efter Bruno Mathssons fru. För att skapa den ultimata sittpositionen efterliknade han faktiskt det avtryck som hans kropp gjorde i en snödriva.

Fåtöljen Jetson är ännu en av hans möbelikoner. Han har dessutom designat ett serveringsbord (eller te-vagn) på hjul, vägglampor, läsbord med och utan belysning, en bokkrubba och till och med en tandläkarstol! Han samarbetade under 60-talet med den danske matematikern och designern Piet Hein och tillsammans skapade de bordet “Superellips” som nu finns i flera varianter.

Bruno Mathsson skapade även hus

Bruno Mathsson var även arkitekt och är upphovsman till flera olika hus, några av de mer kända är:

  • Utställningshallen Bruno Mathsson Center i Värnamo
  • Det egna fritidshuset Frösakull i Tylösand 
  • Villa Prenker i Kungsör
  • Hus i Vilamoura, Portugal

Hans arkitektur präglas av en stor kärlek till ljuset och det är lätt att se hur hans möbler passar in perfekt. För att få ljuset att flöda skapade han specialkonstruerade fönster, kallade Brunopane, tillverkade av glas i tre skikt och fyllda med kvävgas. Dock möttes hans arkitektur med oförståelse och det var svårt att få bygglov för skapelserna. Numera är hans hus dock förklarade som byggnadsminnen.

Köp begagnade Bruno Mathsson på Tradera

Att det lönar sig att satsa på kvalité när det gäller möbler blir tydligt när man blir bekant med Bruno Mathssons skapelser. Materialen åldras vackert och de håller minst lika länge som sin ägare. Det är naturligtvis dyrt att köpa nya exemplar men om man saknar en härlig vilfåtölj till exempelvis ett arbetsrum och söker på “used Bruno Mathsson Minister” på Tradera eller på något auktionshus förstår man andrahandsvärdet i dessa möbelklassiker. De går åt som smör och är en säker investering. De är ju så lätta att anpassa till olika inredningsstilar och fungerar överallt. Har man redan en Bruno Mathsson möbel, kan man lätt fräscha upp den med ett överdrag. Till Eva-fåtöljen finns exempelvis ett i fårskinn som är tillverkat av Skandilock.

Var hittar man återförsäljare?

Återförsäljare av Bruno Mathssons möbler finner man över hela Sverige. Det finns massor! Kika på webbsidan  https://mathsson.se/aterforsaljare-sverige/ där en komplett lista finns. Det finns dessutom återförsäljare i hela världen. 

Söker man på “Swedish designer” är det ofrånkomligt att Bruno Mathssons namn dyker upp. Han är en av våra stora ikoner!